Tot minstens 1 november mag de rijinstructeur niet meerijden tijdens het praktijkexamen voor rijbewijs B. Hiervoor wacht het examencentrum op verdere versoepelingen door het kabinet. Ook bij de eindgesprekken binnen – bij slecht weer – mag de instructeur nog niet fysiek aanwezig zijn. “We willen extra voorzichtig zijn, de vaccinatiegraad onder jongeren is nog niet zo hoog”, verklaart CBR aan RijschoolPro.

Daarnaast mogen instructeurs nog niet meerijden tijdens de praktijkexamens. “We wachten de volgende persconferentie af”, zegt CBR-woordvoerder Irene Heldens. In principe zijn er geen maatregelen meer die ervoor zorgen dat instructeurs niet mee mogen rijden, maar vanwege de veiligheid van de examinatoren wil CBR dit toch nog niet toelaten. “We vinden dat we meer dan voorzichtig moeten zijn. Dit waren we vanaf het begin al en daardoor zijn we geen superverspreider geweest en hebben we nooit onze werkzaamheden moeten staken”, verklaart Heldens.

Lees ook: CBR twijfelt aan belang meerijden instructeur tijdens praktijkexamen

Begin- en eindgesprekken nog buiten

Ook worden de begin- en eindgesprekken nog steeds buiten gevoerd. Bij slecht weer vindt het eindgesprek binnen plaats. Hier mag de rijinstructeur dan alleen nog telefonisch meeluisteren met zijn microfoon op mute, zodat hij of zij zelf niet te horen is tijdens het gesprek en de rust in de CBR-ruimte kan worden bewaard. “In principe mogen we binnen weer iedereen ontvangen, maar we willen iedereen safe houden”, aldus Heldens.

Per 4 oktober mogen de instructeurs alleen bij tussentijdse toetsen, RIS- en faalangstexamens plaatsnemen op de achterbank. In plaats van de instructeur mag ook een tolk meerijden. Als een examinator in opleiding meerijdt, kan de instructeur of tolk helaas niet mee.

Bron: rijschoolpro.nl