Vanwege de coronamaatregelen is het aantal uitgestelde theorie- en praktijkexamens bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) opgelopen tot meer dan 600.000. Het CBR breekt momenteel het hoofd over hoe de achterstand kan worden ingelopen. Later vandaag geeft directeur Alexander Pechtold een persconferentie hierover. 

Jaarlijks neemt het CBR zo’n anderhalf miljoen theorie- en praktijkexamens af. Door de beide lockdowns is er een achterstand van 610.000 examens ontstaan. De reserveringstermijnen voor theorie- en praktijkexamens voor rijbewijs B kunnen gaan oplopen tot meer dan 20 weken, waarschuwt het CBR. Het rijvaardigheidsbureau pleit daarom voor ‘aanvullende maatregelen’. De termijnen zijn bovendien afhankelijk van de mate waarin rijscholen de ontstane achterstand gaan inhalen en hoe lang de beperkende maatregelen nog zullen duren.

Algemeen directeur Alexander Pechtold geeft later vandaag aan geselecteerde media een toelichting op de cijfers en legt uit hoe het CBR de achterstand wil gaan aanpakken. RijschoolPro is hierbij aanwezig en doet verslag.

Voorbereidingen tot nu toe

Sinds het begin van de tweede lockdown op 15 december 202 is het CBR al druk bezig met het treffen van voorbereidingen om de achterstand vanaf de aanvankelijk geplande heropening op 20 januari zo spoedig mogelijk in te lopen met maximaal overwerk, extra openingstijden en openingsdagen en inhuur van extra medewerkers.

Nu de maatregelen langer duren, zijn de reeds gestarte voorbereidingen van het CBR onvoldoende. Het CBR heeft dan ook een Taskforce geformeerd met de opdracht een aanvullende set aan maatregelen te ontwikkelen. Hiervoor worden alle mogelijke opties in kaart gebracht. Het CBR komt begin maart met een voorstel voor een set aan maatregelen.

Bron: ANP/RijschoolPro