Wil je rijden, maar heb je ADHD? Hier wil ik je graag bij helpen als deskundig rijinstructeur. Dus maak je daarover verder vooral geen zorgen.

Mijn specialisatie is je juist te leren rijden als je ADHD hebt. Mijn lessen zijn anders dan bij een gemiddelde rijschool omdat ik de stof voor jou in stukjes hak, veel geduld heb en veel herhaal.  Zo valt alles wat je moet leren tijdens een rijles beter te behappen.

Reageren op de juiste prikkels

Voor jou als ADHD’er moeten prikkels gemakkelijk te verwerken zijn. De pas geschilderde ramen van de buren zijn immers niet belangrijk, maar wel het rode verkeerslicht en je achterligger. Ik leer jou je aandacht te verdelen, zodat je reageert op de juiste prikkels. Zo word jij een goede automobilist. En door tijdig op het verkeer en de situatie te anticiperen, kom je door de rijtest heen.

ADHD’er in de auto: aandacht verdelen

Toch heb ik er vertrouwen in dat je als ADHD’er kan leren autorijden. Ondanks dat je moeilijk kan focussen, of snel bent afgeleid. Ik help je je aandacht te verdelen. Autorijden is immers multitasken. En onthoud: wanneer je je maar op een ding richt en je de aandacht niet goed verdeelt, gaat het ander niet goed.

Positieve feedback

Ik ben  positief ingesteld, dus je krijgt positieve feedback. Want door een fout negatief te benoemen word je onzeker. Ik breng je stapsgewijs verder door je te leren hoe je het beter had kunnen doen. Ik focus jou op wat je juist WEL kan. Zo raak je op een hoger plan. Dus bij mij kan je zeker slagen voor je rijbewijs als je ADHD hebt.

Hamelink 006Medische keuring bij ADHD

Als er sprake is van een bepaalde aandoening of diagnose dient dat aangegeven te worden op de Gezondheidsverklaring voor de aanvraag van het praktijkexamen. Denk hierbij aan een lichamelijke of geestelijke beperking, maar ook wanneer de diagnose autisme of ADHD is vastgesteld.

In de Gezondheidsverklaring beantwoord je vragen over je gezondheid. Bijvoorbeeld over de medicijnen die je gebruikt en over ziektes waardoor je mogelijk niet veilig kunt rijden. Of over lichamelijke beperkingen waardoor je alleen met een aangepaste auto mag rijden. Bij Uw situatie leest je wanneer je een Gezondheidsverklaring moet invullen. Als bij jou de diagnose ADHD of autisme is vastgesteld, dan ben je verplicht dat aan te geven op de Gezondheidsverklaring.

De Gezondheidsverklaring vul je zelf in. Want het gaat om uw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR logt je in met DigiD met de extra controle via SMS of App. Heb je nog geen DigiD met sms-controle of App? Vraag die dan aan op www.digid.nl. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal.

Nadat je de Gezondheidsverklaring hebt ingevuld en betaald, ontvang je hiervan via Mijn CBR een ontvangstbevestiging. Vervolgens ontvang je via Mijn CBR een bericht met meer informatie. Vanwege drukte kan het op dit moment helaas weken duren voordat u bericht ontvangt.

Rijtest

De eerder aangekondigde versoepeling voor examenkandidaten met ADHD is per 1 april 2021 ingegaan.

Dit betekent dat examenkandidaten met ADHD/ADD geen rijtest meer hoeven te doen als de psychiater het advies “onbeperkt geschikt” geeft. Een rijtest voorafgaand aan het rijexamen is alleen nodig als het advies van de psychiater er aanleiding toe geeft.

RIJGESCHIKT?

Vroeg aanvragen

Door grote drukte en een flinke achterstand op de medische afdeling bij het CBR is het raadzaam om in een vroeg stadium al een Gezondheidsverklaring in te vullen. Binnen een termijn van drie maanden dient het CBR te antwoorden op de Gezondheidsverklaring. De praktijk leert dat het soms veel langer kan duren. Wacht dus niet te lang met de aanvraag om te voorkomen dat je straks klaar bent voor het praktijkexamen en de uitslag van het onderzoek nog niet bekent is.