Wil je rijden, maar heb je ADHD? Hier wil ik je graag bij helpen als deskundig rijinstructeur. Dus maak je daarover verder vooral geen zorgen.

Mijn specialisatie is je juist te leren rijden als je ADHD hebt. Mijn lessen zijn anders dan bij een gemiddelde rijschool omdat ik de stof voor jou in stukjes hak, veel geduld heb en veel herhaal.  Zo valt alles wat je moet leren tijdens een rijles beter te behappen.

Reageren op de juiste prikkels

Voor jou als ADHD’er moeten prikkels gemakkelijk te verwerken zijn. De pas geschilderde ramen van de buren zijn immers niet belangrijk, maar wel het rode verkeerslicht en je achterligger. Ik leer jou je aandacht te verdelen, zodat je reageert op de juiste prikkels. Zo word jij een goede automobilist. En door tijdig op het verkeer en de situatie te anticiperen, kom je door de rijtest heen.

ADHD’er in de auto: aandacht verdelen

Toch heb ik er vertrouwen in dat je als ADHD’er kan leren autorijden. Ondanks dat je moeilijk kan focussen, of snel bent afgeleid. Ik help je je aandacht te verdelen. Autorijden is immers multitasken. En onthoud: wanneer je je maar op een ding richt en je de aandacht niet goed verdeelt, gaat het ander niet goed.

Positieve feedback

Ik ben  positief ingesteld, dus je krijgt positieve feedback. Want door een fout negatief te benoemen word je onzeker. Ik breng je stapsgewijs verder door je te leren hoe je het beter had kunnen doen. Ik focus jou op wat je juist WEL kan. Zo raak je op een hoger plan. Dus bij mij kan je zeker slagen voor je rijbewijs als je ADHD hebt.

Hamelink 006Medische keuring bij ADHD

Als er sprake is van een bepaalde aandoening of diagnose dient dat aangegeven te worden op de Gezondheidsverklaring voor de aanvraag van het praktijkexamen. Denk hierbij aan een lichamelijke of geestelijke beperking, maar ook wanneer de diagnose autisme of ADHD is vastgesteld.

In de Gezondheidsverklaring beantwoord je vragen over je gezondheid. Bijvoorbeeld over de medicijnen die je gebruikt en over ziektes waardoor je mogelijk niet veilig kunt rijden. Of over lichamelijke beperkingen waardoor je alleen met een aangepaste auto mag rijden. Bij Uw situatie leest je wanneer je een Gezondheidsverklaring moet invullen. Als bij jou de diagnose ADHD of autisme is vastgesteld, dan ben je verplicht dat aan te geven op de Gezondheidsverklaring.

De Gezondheidsverklaring vul je zelf in. Want het gaat om uw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR logt je in met DigiD met de extra controle via SMS of App. Heb je nog geen DigiD met sms-controle of App? Vraag die dan aan op www.digid.nl. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal.

Nadat je de Gezondheidsverklaring hebt ingevuld en betaald, ontvang je hiervan via Mijn CBR een ontvangstbevestiging. Vervolgens ontvang je via Mijn CBR een bericht met meer informatie. Vanwege drukte kan het op dit moment helaas weken duren voordat u bericht ontvangt.

Rijtest

 

Wat is een rijtest

Met een rijtest beoordeelt het CBR of je op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen. En of je een auto goed kunt bedienen en besturen. Lukt dit niet? Dan zal een deskundige samen met je onderzoeken of je beperking gecompenseerd kan worden door meer training (rijlessen). Misschien kan je het autorijden prima leren in een automaat. Het schakelen geeft dan wellicht teveel prikkels.

Naar aanleiding van het rapport van de medisch specialist beslist het CBR of je  een rijtest rijtest moet doen. Dit is altijd het geval wanneer het rapport van de medisch specialist positief uitvalt. Daarna volgt de uitnodiging voor een rijtest. Daarin staat dat je de test moet doen in je eigen lesvoertuig.  Zo’n rijtest is niet vrijblijvend. Zonder rijtest kan er niet beslist worden of je rijexamen mag doen.

Deskundige

Voor de rijtest begint, maakt je kennis met de deskundige van het CBR.  Deze deskundige is er in gespecialiseerd om te beoordelen of je ondanks een beperking in staat bent om veilig te kunnen rijden. Daarna gaan jullie samen de weg op voor de rijtest. Een rijtest is géén examen. Tijdens de rijtest kijkt de deskundige of jouw (medische) situatie geen probleem vormt om veilig te kunnen rijden. Na afloop hoor je hoe het is gegaan.

De rijtestdeskundige geeft de uitkomst door aan de arts van het CBR. Die neemt het besluit over uw rijgeschiktheid. Dit besluit ontvang je schriftelijk van het CBR.

Vroeg aanvragen

Door grote drukte en een flinke achterstand op de medische afdeling bij het CBR is het raadzaam om in een vroeg stadium al een Gezondheidsverklaring in te vullen. Binnen een termijn van drie maanden dient het CBR te antwoorden op de Gezondheidsverklaring. De praktijk leert dat het soms veel langer kan duren. Wacht dus niet te lang met de aanvraag om te voorkomen dat je straks klaar bent voor het praktijkexamen en de uitslag van het onderzoek nog niet bekent is.