Kan ik iemand met een lichamelijke of verstandelijke beperking laten rijden? Ja, dat lukt mij, maar het verschilt per persoon. Ik kan in ieder geval wel aan jou of je begeleider voorstellen om een introductieles te proberen. Na afloop kan ik je dan vertellen of het halen van het rijbewijs haalbaar is. Is dat het geval dan schets ik een plan.
Als instructeur heb je veel aandacht en geduld nodig om je te leren rijden met een licht verstandelijke beperking. Daarbij moet je het ook duidelijk kunnen uitleggen. De lesstof hak ik daarom in stukjes op. Ik houd er rekening mee dat mijn uitleg zo veel mogelijk aansluit op jouw niveau en belevingswereld.
Schakelen of automaat?
Blijkt rijden in een schakelauto toch een erg grote hindernis te zijn dan bespreken we of lessen in de automaat misschien een oplossing is.
De bediening hiervan is een stuk makkelijker. Je hebt meestal minder lessen nodig, omdat je de auto sneller onder controle hebt en daardoor krijg je sneller aandacht voor het verkeer.
Automaat rijden is ook de toekomst omdat de fossiele brandstoffen zullen gaan verdwijnen. Auto’s zullen elektrisch gaan rijden, op waterstof of op biobrandstof. Deze auto’s worden alleen in (half)automaat versie gemaakt. Met het oog op de toekomst is in de automaat lessen wellicht de beste optie!
Als je examen doet in een automaat krijg je een beperkt rijbewijs, waarmee je uitsluitend in een automaat mag rijden. Om te mogen schakelen moet je opnieuw rij-examen doen.
Mensen zoals iedereen
Ik heb extra certificaten op gebied van rijlessen aan toekomstige automobilisten met een beperking. Mensen met een beperking zijn zoals iedereen, maar juist deze groep is heel onzeker en heeft goede begeleiding nodig. Ik vind het daarom een uitdaging om deze groep te helpen. De focus leg ik op wat iemand WEL kan in plaats van te kijken naar de beperkingen. Met een lichamelijke beperking is het zelfs mogelijk om de auto met de handen te bedienen als je bijvoorbeeld vanaf de middel verlamt bent.
Rijlessen met een beperking lukt
Vanuit mijn ervaring en expertise zeg ik: je zou niet de eerste zijn die met hard werken wel leert autorijden ondanks jouw beperking. In de praktijk zie ik dat het je echt kan lukken, als je je verkeerstaken serieus neemt. Ik leer je zelfstandig je beslissingen te nemen. Heb je veel moeite met het toepassen van de voorrangsregels? Wij blijven oefenen. Door veel de kijktechniek te trainen leer jij om belangrijke zaken op tijd te herkennen.
Medische keuring bij een beperking
Als er sprake is van een bepaalde aandoening of diagnose dient dat aangegeven te worden op de Gezondheidsverklaring voor de aanvraag van het praktijkexamen. Denk hierbij aan een lichamelijke of geestelijke beperking, maar ook wanneer de diagnose autisme of ADHD is vastgesteld.
In de Gezondheidsverklaring beantwoord je vragen over je gezondheid. Bijvoorbeeld over de medicijnen die je gebruikt en over ziektes waardoor je mogelijk niet veilig kunt rijden. Of over lichamelijke beperkingen waardoor je alleen met een aangepaste auto mag rijden. Bij Uw situatie leest je wanneer je een Gezondheidsverklaring moet invullen. Als bij jou de diagnose ADHD of autisme is vastgesteld, dan ben je verplicht dat aan te geven op de Gezondheidsverklaring.
De Gezondheidsverklaring vul je zelf in. Want het gaat om uw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR logt je in met DigiD met de extra controle via SMS of App. Heb je nog geen DigiD met sms-controle of App? Vraag die dan aan op www.digid.nl. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal.
Nadat je de Gezondheidsverklaring hebt ingevuld en betaald, ontvang je hiervan via Mijn CBR een ontvangstbevestiging. Vervolgens ontvang je via Mijn CBR een bericht met meer informatie. Vanwege drukte kan het op dit moment helaas weken duren voordat u bericht ontvangt.
Rijtest
Wat is een rijtest
Met een rijtest beoordeelt het CBR of je op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen. En of je een auto goed kunt bedienen en besturen. Lukt dit niet? Dan zal een deskundige samen met je onderzoeken of je beperking gecompenseerd kan worden door meer training (rijlessen). Misschien kan je het autorijden prima leren in een automaat. Het schakelen geeft dan wellicht teveel prikkels.
Naar aanleiding van het rapport van de medisch specialist beslist het CBR of je een rijtest moet doen. Dit is altijd het geval wanneer het rapport van de medisch specialist positief uitvalt. Daarna volgt de uitnodiging voor een rijtest. Daarin staat dat je de test moet doen in je eigen lesvoertuig. Zo’n rijtest is niet vrijblijvend. Zonder rijtest kan er niet beslist worden of je rijexamen mag doen.
Waarom een rijtest?
Voor de rijtest begint, maakt je kennis met de deskundige van het CBR. Deze deskundige is er in gespecialiseerd om te beoordelen of je ondanks een beperking in staat bent om veilig te kunnen rijden. Daarna gaan jullie samen de weg op voor de rijtest. Een rijtest is géén examen. Tijdens de rijtest kijkt de deskundige of jouw (medische) situatie geen probleem vormt om veilig te kunnen rijden. Na afloop hoor je hoe het is gegaan.
De deskundige geeft de uitkomst door aan de arts van het CBR. Die neemt het besluit over uw rijgeschiktheid. Dit besluit ontvang je schriftelijk van het CBR.
Lange wachttijd
Door grote drukte en een flinke achterstand op de medische afdeling bij het CBR is het raadzaam om in een vroeg stadium al een Gezondheidsverklaring in te vullen. Binnen een termijn van drie maanden dient het CBR te antwoorden op de Gezondheidsverklaring. De praktijk leert dat het soms veel langer kan duren. Wacht dus niet te lang met de aanvraag om te voorkomen dat je straks klaar bent voor het praktijkexamen en de uitslag van het onderzoek nog niet bekent is.