Wil je rijlessen maar ben je gediagnosticeerd met autisme? (ASS) Dan leer ik je graag om stapje-voor-stapje auto te rijden. Zou het jou lukken als autist om dat te leren? Vast wel. Hoe ik jou daarbij kan helpen, dat ga ik je vertellen. 

Hamelink 007

Stap voor stap

Wanneer je de diagnose autisme hebt zie je de wereld anders dan ‘normale’ mensen. Jij ziet puzzelstukjes waar anderen een geheel zien. Voor jou is het dus lastig om overzicht te krijgen in het verkeer. Ik leer jou stap voor stap autorijden en leer je te focussen op de juiste dingen.

Ik hak de lesstof in stukjes en jij bepaalt het tempo waarin je het kan verwerken. Zo word je je stukje bij beetje een betere chauffeur.

Als het schakelen daarbij teveel wordt (teveel prikkels of een slechte motoriek) kan je bij mij ook in een automaat lessen. Dat scheelt veel handelingen en daardoor wordt de weg naar het rijbewijs meestal een stuk korter en makkelijker!

Rijlessen met complimentjes

Ik ga graag positief te werk. Als je als instructeur alleen de fouten benoemt, dan maak dat mensen nog faalangstiger. Ik leg geduldig uit waarom je iets fout doet en hoe het wel moet. Ik geef complimenten voor de dingen die je goed doet. Fouten maken is niet erg. Blijf rustig, los het op en ga verder mer de rit zonder je uit het veld te laten slaan. Misschien wordt het voor jou als autist een lange weg. En heb je er daarom nog weinig vertrouwen in, maar wie weet slaag je wel gewoon in 1 keer.

Medische keuring bij autisme

Als er sprake is van een bepaalde aandoening of diagnose dient dat aangegeven te worden op de Gezondheidsverklaring voor de aanvraag van het praktijkexamen. Denk hierbij aan een lichamelijke of geestelijke beperking, maar ook wanneer de diagnose autisme of ADHD is vastgesteld.

In de Gezondheidsverklaring beantwoord je vragen over je gezondheid. Bijvoorbeeld over de medicijnen die je gebruikt en over ziektes waardoor je mogelijk niet veilig kunt rijden. Of over lichamelijke beperkingen waardoor je alleen met een aangepaste auto mag rijden. Bij Uw situatie leest je wanneer je een Gezondheidsverklaring moet invullen. Als bij jou de diagnose ADHD of autisme is vastgesteld, dan ben je verplicht dat aan te geven op de Gezondheidsverklaring.

De Gezondheidsverklaring vul je zelf in. Want het gaat om uw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR logt je in met DigiD met de extra controle via SMS of App. Heb je nog geen DigiD met sms-controle of App? Vraag die dan aan op www.digid.nl. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal.

Nadat je de Gezondheidsverklaring hebt ingevuld en betaald, ontvang je hiervan via Mijn CBR een ontvangstbevestiging. Vervolgens ontvang je via Mijn CBR een bericht met meer informatie. Vanwege drukte kan het op dit moment helaas weken duren voordat u bericht ontvangt.

Rijtest

Waarom een rijtest?

Met een rijtest beoordeelt het CBR of je op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen. En of je een auto goed kunt bedienen en besturen. Lukt dit niet? Dan zal een deskundige samen met je onderzoeken of je beperking gecompenseerd kan worden door meer training (rijlessen). Misschien kan je het autorijden prima leren in een automaat. Het schakelen geeft dan wellicht teveel prikkels.

Naar aanleiding van het rapport van de medisch specialist beslist het CBR of je  een rijtest rijtest moet doen. Dit is nu nog het geval wanneer het rapport van de medisch specialist positief uitvalt. Daarna volgt de uitnodiging voor een rijtest. Daarin staat dat je de test moet doen in je eigen lesvoertuig.  Zo’n rijtest is niet vrijblijvend. Zonder rijtest kan er niet beslist worden of je rijexamen mag doen.

Wat kan  je verwachten?

Voor de rijtest begint, maakt je kennis met de deskundige van het CBR. Deze deskundige is er in gespecialiseerd om te beoordelen of je ondanks een beperking in staat bent om veilig te kunnen rijden. Daarna gaan jullie samen de weg op voor de rijtest. Een rijtest is géén examen. Tijdens de rijtest kijkt de deskundige of jouw (medische) situatie geen probleem vormt om veilig te kunnen rijden. Na afloop hoor je hoe het is gegaan.

De rijtestdeskundige geeft de uitkomst door aan de arts van het CBR. Die neemt het besluit over uw rijgeschiktheid. Dit besluit ontvang je schriftelijk van het CBR.

Op dit moment moeten mensen met de diagnose ASS die voor het eerst een rijbewijs willen aanvragen, eerst medisch gekeurd worden – wat verplicht is volgens Europese regelgeving. Ook moeten alle kandidaten met ASS een rijtest doen bij het CBR. Met de keuring en de rijtest wordt beoordeeld of de kandidaat gegeven zijn of haar medische situatie veilig kan deelnemen aan het verkeer. Als dat zo is, wordt de kandidaat rijgeschikt verklaard en mag hij of zij rijexamen doen.

Op verzoek van de minister van IenW heeft de Gezondheidsraad onder andere beoordeeld of een rijtest nodig is voor alle kandidaten met ASS. Het is niet mogelijk om vooraf op grond van type ASS onderscheid te maken tussen kandidaten die waarschijnlijk wel of waarschijnlijk niet rijgeschikt zullen blijken. De mate waarin ASS invloed zal uitoefenen op de rijgeschiktheid moet dus per individu vastgesteld worden. Volgens de Gezondheidsraad is het niet nodig om daarvoor altijd zowel de medische keuring als de rijtest in te zetten.

Rijtest op indicatie

Uit cijfers van het CBR blijkt dat zo’n driekwart van de kandidaten met ASS na keuring en rijtest rijgeschikt wordt verklaard. Van de kandidaten die ongeschikt blijken of rijgeschikt onder bepaalde voorwaarden, geeft in de meeste gevallen de medische keuring de doorslag, niet de rijtest. De raad adviseert daarom om de verplichte rijtest voor alle rijexamen-kandidaten met ASS te laten vervallen en het CBR de test alleen af te laten nemen als de medische keuring daar aanleiding toe geeft.

Door drukte lange wachttijd

Door grote drukte en een flinke achterstand op de medische afdeling bij het CBR is het raadzaam om in een vroeg stadium al een Gezondheidsverklaring in te vullen. Binnen een termijn van drie maanden dient het CBR te antwoorden op de Gezondheidsverklaring. De praktijk leert dat het soms veel langer kan duren. Wacht dus niet te lang met de aanvraag om te voorkomen dat je straks klaar bent voor het praktijkexamen en de uitslag van het onderzoek nog niet bekent is.