CBR Info 05-07-2023

CBR

Het CBR onderzoekt de mogelijkheden om bewegend beeld op te nemen in het theorie-examen voor de auto.

Daarom onderzoeken we of dit middel geschikt is om toe te passen in het theorie-examen. Bij het onderzoek kijken we of er met het gebruik van bewegend beeld bepaalde vaardigheden nog beter te toetsen zijn. Denk daarbij aan het voorspellen van hoe een gecompliceerde verkeerssituatie zich ontwikkelt. Of aan het inschatten van risico’s. Met bewegend beeld is het mogelijk om situaties na te bootsen die in het verkeer voor kunnen komen, maar die je niet altijd tijdens het praktijkexamen tegenkomt.

3D-animaties

Tijdens het onderzoek testen we realistische 3D-animaties. Een kandidaat krijgt een filmpje te zien van een zich ontwikkelende verkeerssituatie. Het filmpje stopt en de vraag wordt gesteld: ‘wat gaat er nu gebeuren’? Er worden een paar afbeeldingen getoond met verschillende ontwikkelingen en de kandidaat moet hieruit de juiste afbeelding kiezen. De animaties worden gemaakt door het bedrijf ZoomWorks, dat de gunning voor deze opdracht middels een aanbesteding heeft gekregen.

Kandidaten

Het onderzoek bestaat uit verschillende stappen, die verspreid over het jaar worden gezet.

We starten met het testen van de 3D-animaties onder CBR-collega’s. Daarna vragen we theoriekandidaten die onze locaties bezoeken om na hun theorie-examen de filmpjes te testen en hun reactie erop te geven. Verlopen deze tests goed, dan houden we in de loop van het jaar een proef met 3D-animaties in het autotheorie-examen. Alle ervaringen nemen we mee in een evaluatie waarbij we kijken of bewegend beeld uiteindelijk daadwerkelijk in het autotheorie-examen kan worden toegepast.

Bron: https://www.cbr.nl/nl/voor-rijscholen/nl/cbr-info/cbr-info/cbr-onderzoekt-bewegend-beeld-in-autotheorie-examen