Ieder jaar worden er zo’n 400.000 rijexamens afgelegd bij het CBR. Volgens de meest recente cijfers slaagt 52,5 procent van de kandidaten voor het examen. Uit een groot rijexamen onderzoek blijkt dat er meerdere oorzaken zijn waardoor sommige leerlingen meer kans van slagen hebben dan anderen.

Kandidaten de meeste kans om te slagen als:

  • zij afrijden tijdens de kerstvakantie

  • hun rijschool is opgericht in de jaren ‘80

  • zij afrijden vlak een lockdown (na de eerste lockdown hadden kandidaten zelfs ruim 15 procentpunt meer kans op het rijbewijs!).

Ook op lokaal niveau zijn er grote verschillen, zo slagen de meeste mensen in Stichtse Vecht, de minste mensen slagen in Zwijndrecht.

Oude school

Naast het moment van afrijden, is je kans van slagen ook afhankelijk van hoe lang een rijschool bestaat. Rijscholen die in de jaren ‘80 zijn opgericht hebben relatief de hoogste slagings­percentages. Leerlingen slagen bij hen 11,7 procent vaker dan landelijk gemiddeld. De ‘jongere’ rijscholen (die na 2010 zijn opgericht) hebben de minste kans op slagen: -5,6 procent. Naast de locatie van de rijschool, de week van het jaar en de leeftijd van de rijschool is er nog 1 andere factor die je kans om te slagen kan beïnvloeden.

Uitzonderlijk hoog slagingspercentage

Eind maart 2020 ging Nederland voor het eerst in lockdown. Pas in mei werden er weer rijexamens afgenomen. Opmerkelijk: het slagings­percentage was in deze 1e week met rijexamens uitzonderlijk hoog: 64,7 procent. Ook de week daarop slaagden veel meer examenkandidaten dan gemiddeld: 59,5 procent. Vlak na de 2e lockdown was het slagings­percentage opnieuw hoog. In week 9 slaagde 57,8% van de kandidaten. Een week later behaalde 57,2 procent een rijbewijs na het praktijkexamen.

FBTO heeft met cijfers van het CBR het slagingspercentage van rijscholen door heel Nederland in kaart gebracht. Onder andere regio, periode en oprichtings­datum van de rijschool bleken van invloed op het slagings­percentage bij een rijexamen. Meer over het onderzoek staat hier.

Bron: https://www.rijschoolpro.nl/ondernemen/2022/04/04/groot-rijexamen-onderzoek-meeste-kans-om-te-slagen-bij-oude-school/