Dit doe je bij mist

Bij mist kun je minder ver kijken. Soms zie je je voorganger niet eens. Daarom is het belangrijk dat je bij mist je snelheid aanpast, afstand houdt en de juiste verlichting aanzet.

Verdubbel je afstand en halveer je snelheid

Door het gebrek aan zicht zie je niet meteen wat er voor je op de weg gebeurt. Door de afstand tot je voorganger te verdubbelen en je snelheid te halveren heb je meer tijd om te handelen als er iets onverwachts gebeurt.

Zet de juiste verlichting aan

Wordt overdag je zicht ernstig belemmerd, dan voer je dimlicht. ’s Avonds en ‘s nachts voer je ook dimlicht.

Wanneer mag je de mistlampen gebruiken?
Dat mag alleen bij zeer dichte mist. Bij minder dan 50 meter zicht mag het mistachterlicht pas aan. Aan de voorkant mag je de mistlampen aanzetten bij minder dan 200 meter zicht.

Zichtwaarde Mistterm
>6000m  —
>1000m nevel
200 -1000m mist
50 – 200m dichte mist
<50m zeer dichte mist

Meer weten over mistlichten en andere verlichting?

Let op bij automatische verlichting

Bij veel moderne auto’s gaat de verlichting automatisch aan wanneer het donker wordt. Veel bestuurders hebben de knop van het dimlicht daarom op de stand ‘automaat’ staan en rekenen erop dat het inschakelen onder alle omstandigheden vanzelf gaat. Bij tunnels is dat meestal geen probleem, want dan is het donker genoeg. Maar bij mist is het een ander verhaal. De sensor die ‘ziet’ of het donkerder wordt en vervolgens het dimlicht aan en uit doet, herkent mist niet. Zet bij mist het dimlicht dus altijd handmatig aan.

Bron: https://www.anwb.nl/verkeer/veiligheid/mist-waarschuwing?