CBR Info 03-06-2024

Minister Harbers heeft de Tweede Kamer op 28 mei per brief geïnformeerd over de uitvoering van het Advies Roemer. In het advies staan aanbevelingen om de kwaliteit van de rijschoolbranche structureel te verbeteren.

CBR-hoofdkantoor in Rijswijk

In zijn brief stelt Harbers tal van verbeteringen voor in het proces om het B-rijbewijs te halen. Rijonderwijs wordt verplicht én er komen vooraf vastgestelde leerdoelen, de wijze van examineren gaat veranderen en de regels voor rijinstructeurs worden aangescherpt.

Nu is het examen de basis voor het halen van het rijbewijs en zijn er geen regels voor het volgen van een rijopleiding en de kwaliteit daarvan. In de toekomst zijn het rijonderwijs zelf en daarmee ook het leerplan de basis. Het examen wordt dan afgestemd op het leerplan. Vooralsnog zal de huidige manier van examineren niet wijzigen.

Samen schouders onder zetten

CBR-directeur Alexander Pechtold is verheugd dat de minister in actie komt voor het verbeteren van de branche: “Wij zullen er samen met de rijschoolbranche de schouders onder zetten en de veranderingen doorvoeren. Voor de verkeersveiligheid, maar zeker ook voor de vele hardwerkende opleiders die de dupe zijn van slecht presterende collega’s.” Directeur bedrijfsvoering Jan Jurgen Huizing: “We kunnen nu écht met het Advies Roemer aan de slag. Samen met de branche, het ministerie en IBKI. Het zal nog even duren voor de uitwerking concreet wordt, maar de stap naar meer transparantie en concurrentie op kwaliteit en vakmanschap is gezet.

Bron: https://www.cbr.nl/nl/voor-rijscholen/nl/cbr-info