Laatste update 20 juni 2024

CBR

De leerling die een tussentijdse toets of rijexamen aflegt, mag bepalen of de rijinstructeur meerijdt. Het CBR heeft twee filmpjes gemaakt voor rijopleiders en leerlingen, die toelichting geven welke mogelijkheden de kandidaat heeft. Op TOP benadrukt het CBR dat door mee te rijden de instructeur waardevolle informatie krijgt over de rijprestatie van de kandidaat, maar ook over hoe een praktijkexamen verloopt.

Als een instructeur mag meerijden met een toets of examen, dan is het niet toegestaan om de kandidaat tips te geven. De leerling moet namelijk laten zien dat hij of zij zelfstandig kan rijden.

INFORMATIE EN VIDEO’S

Het CBR heeft een video gemaakt voor opleiders, waarin verschillende gesprekken worden getoond: een gesprek waarin een kandidaat wél wil dat de instructeur meerijdt en een gesprek waarin de kandidaat dit niet wil. Deze video is hier en onderaan dit bericht te bekijken. Er is ook een video gemaakt voor kandidaten, die hier te vinden is. Dit filmpje mag je delen met leerlingen, bijvoorbeeld op je eigen website. Op de website van het CBR is meer informatie te vinden over wat is toegestaan bij het meerijden tijdens een toets of praktijkexamen.

WAARDEVOLLE INPUT

Op TOP schrijft het CBR dat het meerijden de instructeur waardevolle input geeft over hoe de leerling de tussentijdse toets of het examen doet. Daarnaast blijkt dat op het moment dat een kandidaat de uitslag krijgt, dat door emotie veel van de feedback over de rit aan de kandidaat voorbij gaat. Als een instructeur meerijdt met het examen, ziet deze hoe de leerling het doet. Wanneer de kandidaat zakt, geeft dit nuttige input voor de volgende lessen. Als de leerling slaagt, kan de instructeur soms nog wat aanvullende tips geven om als beginnend bestuurder veilig de weg op te gaan. Voor beginnende instructeurs kan het nuttig zijn om mee te rijden, zodat ze zien hoe het examen in elkaar zit en op welke manier de examinator de kandidaat beoordeelt. Dit helpt toekomstige leerlingen zich nog beter voor te bereiden en het maximale uit ze te halen. Maar let wel op: de instructeur mag dus alleen meerijden tijdens een tussentijdse toets of praktijkexamen als de kandidaat dat wil.

Meerijden tijdens examens: video CBR voor instructeurs

Bron: https://mijn.bovag.nl/actueel/nieuws/cbr-kandidaat-beslist-of-instructeur-meerijdt-tijdens-examen