Hoe zit het met je verzekering en autorijden als je medicijnen gebruikt? Wordt eventuele schade dan wel vergoed?

Hoe zit het met je verzekering en autorijden als je medicijnen gebruikt? Medicatie kan in sommige gevallen de rijvaardigheid beïnvloeden. Wordt schade vergoed als je met medicatie gaat autorijden?

Autorijden en medicijngebruik

Medicatie, zoals antidepressiva, die de rijvaardigheid nadelig kan beïnvloeden zijn te herkennen aan een gele of rode waarschuwingssticker op de verpakking. Het is hiermee (tijdelijk) niet toegestaan om deel te nemen aan het verkeer. Je bent immers niet meer in staat om goed en snel te reageren op wat er om je heen gebeurd. Het reactie –en concentratievermogen en zicht kunnen worden verminderd door de medicatie.

Ook medicatie voor andere klachten kan de rijvaardigheid beïnvloeden. Je kunt dit checken op rijveiligmetmedicijnen.nl of je arts of apotheek vragen om advies.

Strafbaar

Rijden onder invloed van bepaalde medicatie is zelfs strafbaar. Je kunt hiervoor een boete krijgen of een tijdelijke rijontzegging, omdat je bewust jezelf en andere weggebruikers in gevaar brengt.

Schade

Als je schade veroorzaakt terwijl je medicatie gebruikt waarbij autorijden wordt afgeraden, dan dekt je autoverzekeraar  deze schade niet. Ook de schade die je toebrengt aan de andere partij, is dan voor eigen rekening.

Als je aan permanente medicatie gebonden bent en toch wilt deelnemen aan het verkeer dan is het mogelijk om je rijgeschiktheid te laten toetsen bij het CBR. Als het CBR oordeelt dat je rijgeschikt bent dan wordt schade die je veroorzaakt wel vergoed, afhankelijk van het type autoverzekering dat je hebt.

Mededelingsplicht

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering heb je een mededelingsplicht. De informatie die de verzekeraar vraagt om het risico goed te beoordelen, moet je juist en volledig beantwoorden. Als de informatie niet juist is, ook al ben je te goeder trouw, kan de verzekeraar besluiten om niet uit te keren. Geef je bewust verkeerde of onvoldoende informatie, dan is er sprake van verzekeringsfraude. De verzekering wordt direct beëindigd en schade wordt niet vergoed. Verzekeringsfraude wordt gemeld bij het Verbond van Verzekeraars en is strafbaar.

Bron: https://www.anwb.nl/verzekeringen/autoverzekering/autorijden-met-medicatie?