CBR Info 05-10-2022

De regels voor de herexamens zijn veranderd per 1 september 2022. Het CBR wil namelijk graag dat kandidaten in één keer slagen voor hun rijexamen.

Het CBR wil graag dat kandidaten in één keer slagen voor hun rijexamen. Ze verhogen hun slaagkans als ze zich goed voorbereiden op het rijexamen, met genoeg lessen en een goede rijschool. Onze examinatoren zien te vaak dat kandidaten niet genoeg zijn voorbereid. Bijna een kwart van de kandidaten komt twee keer of vaker terug voor het examen. Daarom hebben we de regels voor herexamens veranderd op 1 september. Hierover hebben de kandidaten voor het autopraktijkexamen en de rijscholen eind mei al informatie gekregen in een persoonlijke mail en op cbr.nl.

Sinds 1 september geldt het volgende:

  • Zakt de kandidaat voor het praktijkexamen bromfiets, brommobiel, motor verkeersdeelneming of auto met aanhangwagen? Dan kan de kandidaat op zijn vroegst na 4 weken weer afrijden.
  • Zakt de kandidaat de eerste keer voor het praktijkexamen auto? Dan kan de kandidaat op zijn vroegst na 4 weken weer afrijden.
  • Zakt de kandidaat twee keer of vaker voor het praktijkexamen auto? Dan kan de kandidaat op zijn vroegst na 15 weken weer afrijden. Op dit moment ligt de gemiddelde wachttijd bij herexamens rond de 7 weken.

Met deze regels willen we stimuleren dat kandidaten zich beter voorbereiden op hun examen. Dan stijgt het slagingspercentage en daalt het aantal herexamens. Zo komen kandidaten sneller aan de beurt. Dat is belangrijk in deze tijd. In de afgelopen twee jaar konden ruim 300.000 praktijkexamens niet doorgaan door corona. Daardoor zijn de wachttijden langer dan normaal. Het CBR gaat dan ook volop door met overwerken en het zoeken naar nieuwe examinatoren.

Tips

Tips voor een goede voorbereiding vinden kandidaten bij de Rijbewijstips. Ze kunnen ook kijken naar onze video’s ‘Waarop moet je letten bij het rijexamen’ en ‘De meestgemaakte fouten in het rijexamen. Hebben kandidaten heel erg last van zenuwen? Velen van hen hebben goede ervaringen met een faalangstexamen.

Waar kan ik verdere informatie over de herexamenregels vinden?
Verdere informatie  vindt u op onze site.

Bron: https://www.cbr.nl/nl/voor-rijscholen/nl/cbr-info/cbr-info/beter-voorbereid-op-rijexamen-1.htm