CBR

Het huidige slagingspercentage van B-examens ligt boven het doel dat het CBR eind mei wilde behalen, namelijk op 54,8 procent. Dit betekent dat de tussentijdse toets voorlopig niet wordt afgeschaft. Dat liet de directie van het CBR dinsdag weten aan de Tweede Kamer tijdens een technische briefing. Daarbij benadrukte Pechtold wel dat de maatregelen niet voorgoed van tafel worden geschoven.

Slagingspercentage

De CBR-directie liet weten dat het huidige slagingspercentage ligt op 54,8 procent. Dat ligt net boven het doel van 54,2 procent dat het CBR nodig achtte om de tussentijdse toets niet af te schaffen. “Bij onvoldoende resultaat moeten we uiteindelijk een van de maatregelen toepassen, maar we zien daar op dit moment nog geen aanleiding voor”, vertelt Jan Jurgen Huizing aan het ministerie. Hierbij waarschuwde hij wel dat het cijfer niet stabiel is en de trend dalend. Vorige week lag het gemiddelde slagingspercentage namelijk op 52,5 procent.

In de ‘Eerste maandrapportage “corona-inhaalslag examens” van het CBR’, dat demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen 25 mei indiende, staan de gemiddelde slagingspercentages van de afgelopen maanden. Het slagingspercentage voor het eerste B-examen in maart bedroeg 56,3 procent en in april 54,5 procent.

Reserveringstermijnen

Indien de reserveringstermijnen landelijk onacceptabel hoog zijn, kan alsnog de tussentijdse toets worden afgeschaft. De reserveringstermijn is nu tussen de één en zeven weken en dus zodanig dat het afschaffen nog niet nodig is. Het streven van het CBR is om eind dit jaar een reserveringstermijn van tien tot veertien weken te hebben. Indien dit niet wordt behaald, kan de tussentijdse toets alsnog tijdelijk worden afgeschaft.

De technische briefing van het CBR vroeg het ministerie aan tijdens het overleg van 19 april over de maatregelen van het examencentrum.

Bron: rijschoolpro.nl