08-02-2024

Het maken van bewegend beeld zoals films en animaties wordt steeds gemakkelijker. Maar kunnen we bewegend beeld ook toepassen in het theorie-examen?

Dat wordt momenteel nog weinig gedaan want er is niet veel bekend over de effectiviteit. Daarom onderzoekt het CBR of dit middel geschikt is om toe te passen in het theorie-examen.

Proef met bewegend beeld

Een belangrijk onderdeel van ons onderzoek is het testen van bewegend beeld onder kandidaten. Dat gaan we op 24 februari en 23 maart doen in de locaties Arnhem, Eindhoven, Hoogeveen en Rijswijk. We testen realistische 3D-animaties bij alle kandidaten die op die dag een theorie-examen voor de auto doen. Kandidaten maken een regulier examen en krijgen aansluitend nog 10 korte filmpjes te zien van een verkeerssituatie. Het filmpje stopt en de vraag wordt gesteld: ‘wat gaat er nu gebeuren?’
Er wordt een aantal afbeeldingen getoond met verschillende ontwikkelingen en de kandidaat moet hieruit de juiste afbeelding kiezen. De gegeven antwoorden van de filmpjes tellen niet mee voor de examenuitslag. De standaard examenonderdelen tellen wél mee en de kandidaat krijgt de uitslag direct aan het einde van het examen. Kandidaten die op die dag het auto theorie-examen doen, doen automatisch mee met de proef en hoeven niet te betalen voor dit examen. De theorie-examens voor de auto op 24 februari zijn vanaf vandaag alleen te reserveren via Mijn CBR. De inschrijving voor 23 maart start na 24 februari.

Onderzoek

Bij het onderzoek naar bewegend beeld in het theorie-examen kijken we of er met het gebruik van bewegend beeld bepaalde vaardigheden en inzichten nog beter te toetsen zijn. We toetsen of een kandidaat kan voorspellen hoe een verkeerssituatie zich ontwikkelt. Met bewegend beeld is het mogelijk om situaties na te bootsen die in het verkeer voor kunnen komen, maar die je niet altijd tijdens het praktijkexamen tegenkomt. Alle ervaringen uit het onderzoek en de proef nemen we mee in een evaluatie, waarbij we kijken of bewegend beeld uiteindelijk daadwerkelijk in het auto theorie-examen kan worden toegepast. Hieronder zie je een voorbeeld van een 3D-animatie die we gaan testen.

Bron: https://www.cbr.nl/nl/voor-rijscholen/nl/cbr-info/cbr-info/cbr-test-bewegend-beeld-in-het-theorie-examen-1