Branchevereniging Bovag wil dat het CBR tijdelijk de duur van het praktijkexamen verkort naar 50 of 45 minuten, in plaats van 55 minuten. Hiervan duurt de rijtest zelf 35 minuten. Het verkorten van de examentijd zal volgens Bovag direct effect hebben op de examencapaciteit. Het CBR wil de maatregel niet toepassen vanwege afbreuk aan kwaliteit. “Een half uur afrijden om voor je leven lang een rijbewijs te hebben in een steeds complexer wordend verkeer, dat is niets teveel gevraagd.”

Momenteel kijkt het examencentrum tegen een in te halen achterstand van 600 duizend examens aan. Branchevereniging Bovag ziet het tijdelijk verkorten van de examentijd als de oplossing voor het weg kunnen werken van deze achterstand. De organisatie stelt voor om het examen van 55 minuten te verkorten met vijf of tien minuten. “Dat kan meteen worden ingevoerd, levert vanaf dag één extra capaciteit op en hoeft echt niet ten koste te gaan van de kwaliteit van het examen”, legt een woordvoerder van Bovag uit.

CBR

Het CBR geeft duidelijk aan de maatregel niet in overweging te nemen. “We gaan dit niet doen. We tornen niet aan de kwaliteit van het examen.” De werkelijke rijtijd is volgens het examencentrum al kort genoeg. “De examenrit zelf duurt ongeveer 35 minuten. Dat is al best kort als je bedenkt wat er wettelijk allemaal getoetst moet worden”, verklaart de woordvoerder. Ook wil het CBR niets schrappen aan het voor- en eindgesprek. “Het voorgesprek is belangrijk om je op je gemak te stellen, zodat je optimaal kunt presteren. Ook checken we je identiteit en of je goed kunt zien; allemaal heel belangrijk voor de verkeersveiligheid.”

Wallonië

De regering van Wallonië maakte begin deze maand bekend dat de praktijkexamens in worden gekort van 40 tot 35 minuten, zodat de examencapaciteit toeneemt. Zij verwachtten dat een examinator hierdoor ongeveer één leerling per dag extra kan laten afrijden. De regering van Vlaanderen wil net als het CBR de examentijd niet verkorten vanwege de verkeersveiligheid.

Bron: rijschoolpro.nl