Rijscholen moeten tot en met 19 januari de deuren sluiten. Ook het CBR gaat tot deze datum dicht. Heel Nederland gaat voor zeker vijf weken ‘op slot’. Motorinstructeur is geen contactberoep, wat zou betekenen dat deze rijlessen wel doorgang kunnen vinden. 

De harde lockdown is nodig om het aantal contacten tussen mensen tot een minimum te beperken en zo de verspreiding van het coronavirus te stoppen, zei minister-president Mark Rutte in zijn televisietoespraak maandagavond. “Zonder contact kan het virus niet overspringen”, aldus de premier.

Rutte zegt zich te realiseren hoe “ingrijpend en heftig” de nieuwe maatregelen zijn. “We herinneren ons allemaal nog de beelden van het voorjaar. Lege bussen, winkelstraten, kantoren, daar moeten we naar terug.” Hij wijst erop dat het aantal coronabesmettingen weer “in sneltreinvaart” oploopt.

Brommer- en motorrijles

Rutte kondigde onder meer aan dat contactberoepen worden stilgelegd, dus ook rijinstructeurs. Brommer- en motorinstructeur is overigens geen contactberoep, dat werd in de vorige lockdown vastgesteld. Dat zou betekenen dat deze rijlessen nog wel doorgang kunnen vinden.

190.000 examens geannuleerd

Het CBR zette vanmiddag rond 14.30 de mogelijkheid tot het reserveren van examens stop om hamsteren te voorkomen. Kandidaten die een Gezondheidsverklaring willen aanvragen of een rijschool willen machtigen, kunnen dit nog steeds doen in Mijn CBR. Vanaf dinsdag 15 december worden geen examens en toetsen meer afgenomen. Alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen en rijtesten gaan niet door bij het CBR. Dit geldt ook voor alle beroepsexamens en de cursussen ‘Alcohol’ en ‘Verantwoord rijgedrag’. Het gaat voor de komende vijf weken om ca. 190.000 examens, toetsen en rijtesten. Alle examens kunnen zodra dat weer veilig kan zonder extra kosten worden ingehaald.

Kandidaten die deze week een examen, toets, rijtest of cursus zouden doen, krijgen vanavond nog bericht van het CBR. Later deze week ontvangen de andere kandidaten bericht van het CBR.

Bron: rijschoolpro.nl