Gepubliceerd op 06-05-2020
Vanaf 11 mei mogen de rijscholen weer open. Waar mogelijk moet het werk op 1,5 meter afstand worden georganiseerd. Het dragen van een mondkapje wordt niet verplicht, wel moet er op voorhand een gezondheidscheck plaatsvinden door middel van een vraaggesprek. Vanuit de brancheverenigingen ligt er een veiligheidsprotocol klaar voor de herstart.
Mensen met een contactberoep kunnen vanaf volgende week weer aan het werk, daaronder vallen ook rijinstructeurs. Dat maakte premier Rutte bekend tijdens de persconferentie van 6 mei over de coronamaatregelen.
Contactberoepen
- Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het gaat om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.).
- Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd.
- Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.
Voorwaarden
Aan de herstart van de rijlessen is een aantal voorwaarden verbonden. Ten eerste is het bewaren van afstand waar dat kan belangrijk. Ten tweede moet er gewerkt worden op afspraak, voor de rijschoolsector geen lastige voorwaarde. Bij het maken van de afspraak moeten de ondernemer of de medewerker en de klant samen vooraf bespreken of de les een risico oplevert. Vanwege deze zogeheten triage vooraf, waarbij je checkt of er sprake is van gezondheidsklachten, wordt het dragen van een mondkapje niet verplicht gesteld. Wel staat het iedereen vrij gebruik te maken van (niet-medische) mondkapjes.
Test bij gezondheidsklachten
Bij de herstart van rijscholen (en andere contactberoepen) hoort ook een uitbreiding van de testcapaciteit. Instructeurs met gezondheidsklachten kunnen zich vanaf 11 mei laten testen.
Protocol
De brancheorganisaties in de rijschoolbranche (Bovag, FAM, LBKR en VRB) zijn blij met het opheffen van het verbod op rijles. De vier partijen hebben gezamenlijk een veiligheidsprotocol opgesteld wat voor de herstart kan worden ingezet. In dat protocol staan de volgende punten:
- Check vooraf: de rijschoolhouder is verantwoordelijk dat voorafgaand aan de dienstverlening wordt vastgesteld dat zowel instructeurs, leerlingen als huisgenoten van voorgenoemde groepen geen klachten hebben die passen bij COVID-19. Voorafgaand aan de werkdag dienen aan de instructeurs de volgende twee controlevragen te worden gesteld: (1) Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 14 dagen de diagnose corona gehad? (2) Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 24 uur last gehad van koorts, hoesten,
verkoudheid, kortademigheid of benauwdheidsklachten? - De instructeur dient voorafgaand aan elke les dezelfde vragen te stellen aan de leerling. Worden hier beide vragen met ‘nee’ beantwoord, dan kan de les starten.
- Tijdens de les is de airco en luchtventilatie zoveel mogelijk uit houden en blijven ramen zoveel mogelijk gesloten om luchtcirculatie tegen te gaan.
- Voorafgaand aan elke les wordt het voertuig gedesinfecteerd en gelucht (Voor dit desinfecteren en luchten komt een checklist, afgeleid van het protocol).
- Aanvullend kunnen leerling en instructeur zelfstandig besluiten om een eenvoudig soort mondkapje te dragen en handschoenen. Leerlingen moeten zelf zorgdragen voor deze beschermingsmaterialen als ze die willen dragen.
Het protocol wordt zo spoedig mogelijk gedeeld met alle aangesloten rijscholen. Het protocol wordt door de gezamenlijke organisaties steeds up-to-date gehouden op basis van nieuwe ontwikkelingen en eventuele aanwijzingen vanuit de overheid. De brancheorganisaties zijn van plan om in dit dossier gezamenlijk te blijven optrekken.
Bron: rijschoolpro.nl