12 april 2021

Het systeem voor rijlessen en rijexamens moet drastisch op de schop. Dat adviseert een speciale commissie die in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de rijscholenbranche heeft onderzocht. Dit blijkt uit een conceptrapport ‘Van autorijles naar autorijonderwijs’ van de commissie Roemer, dat in handen is van RTL Nieuws.

Als het aan de commissie ligt, moeten leerlingen meerdere theorie- en praktijktoetsen afleggen om een autorijbewijs te halen. Rijinstructeurs en rijscholen moeten dan voldoen aan strengere eisen. En er moet een speciale inspectie komen, die toeziet op de kwaliteit van rijlessen.

Gevolg is dat het halen van een rijbewijs in de toekomst naar verwachting duurder wordt.

Veel mis bij rijscholen

De rijscholenbranche heeft al jaren te kampen met allerlei misstanden, zoals examenfraude, instructeurs die slecht les geven en financieel wanbeleid. Daarnaast zijn beginnende bestuurders veel vaker betrokken bij verkeerongelukken. De branche vraagt hier al jaren aandacht voor, maar er veranderde weinig.

Eind vorig jaar stelde demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen een commissie aan onder leiding van voormalig SP-leider Emiel Roemer.

Bron: rtlnieuws