Mensen met een milde vorm van de ziekte van Alzheimer hebben vaker ongelukken dan bestuurders zonder hersenaandoening. Patiënten met een lage opleiding of een hoge leeftijd zijn daarbij sneller niet meer in staat om veilig te rijden.

 Bij een zeer milde vorm van deze dementie, zijn mensen nog goed in staat om veilig te rijden. Maar patiënten met een milde vorm van Alzheimer falen vier keer zo vaak voor een rijtest als mensen met een zeer milde vorm. Ook zijn zij vaker betrokken bij ongelukken. Dit blijkt uit onderzoek van Rhode Island Hospital en Brown University, gepubliceerd in Neurology.

Halfjaarlijkse medische controle

Voor het onderzoek volgden zij 84 mensen met beginnende Alzheimer en 44 controlepersonen. Al met al kunnen mensen met een beginnende dementie als Alzheimer nog lange tijd veilig rijden. Maar aangezien de rijvaardigheid hard achteruit kan hollen, raden de onderzoekers aan om patiënten elk half jaar te controleren. Patiënten met een lage opleiding of een hoge leeftijd waren sneller niet meer in staat om veilig te rijden.

Betrouwbare testen rijvaardigheid

De onderzoekers proberen nu betrouwbare testen te maken waarmee artsen de rijvaardigheid van hun patiënt kunnen beoordelen. Zodat zij van achter hun bureau een correcte uitspraak kunnen doen over de rijveiligheid van de patiënt.

Bron: Gezondheidsnet.nl