De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) heeft melding gedaan van zorgfraude bij het CBR. De afgelopen maanden ontving de NVA tientallen meldingen van haar leden over ernstige misstanden bij de medische test die mensen met autisme verplicht moeten ondergaan.
Wie op de gezondheidsverklaring bij het CBR aangeeft autisme te hebben, moet een keuring en een rijtest doen om de rijgeschiktheid te bepalen. De afgelopen maanden heeft de NVA van tientallen leden vernomen dat er niet alleen lange wachttijden zijn, maar dat er sprake is van frauduleuze praktijken bij de keuringsartsen. Zo zijn er meldingen binnengekomen over keuringsartsen die enkel contante betalingen accepteren, keuringsartsen die weigeren een factuur te overleggen, keuringsartsen die ter plekke de kosten verhogen (bij niet betaling slaagt men niet), keuringsartsen die facturen sturen met niet-uitgevoerde werkzaamheden, keuringsartsen die onduidelijke testen uitvoeren die niet relevant zijn (ogentest bij autisme).
Zorgfraude
De keuringsartsen werken voor het CBR, stelt de NVA, en daarom zijn zowel het CBR als het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al eerder door de vereniging geïnformeerd over bovenstaande meldingen. Er wordt echter niet opgetreden. Hierdoor blijft dit systeem in stand en faciliteert het CBR deze vorm van zorgfraude, redeneert de NVA.
Het CBR schrijft in een reactie: “in tegenstelling tot wat de NVA schrijft, is er geen sprake van een werknemers-werkgeversrelatie tussen het CBR en de medisch specialisten die de keuringen doen. Het gaat om onafhankelijke artsen die specifiek voor het CBR keuringen verrichten. Cliënten zijn niet verplicht naar deze arts te gaan en kunnen kiezen uit een andere arts die bevoegd is om de keuringen te verrichten.”
Een woordvoerster van het CBR laat weten dat de Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de aangewezen plek zijn om melding te maken van zorgfraude. “Ze zijn er om toe te zien op mogelijke misstanden. Het is belangrijk dat mensen die klachten hebben over artsen, dit melden bij deze organisaties. Naar aanleiding van een gesprek met de directeur van de NVA heeft het ministerie van IenW het punt van kwaliteit en kosten van keuringsartsen bij deze twee toezichthouders onder de aandacht gebracht.”
Roep om onafhankelijk onderzoek
“Extra schrijnend is het feit dat juist de groep mensen die al een extra uitdaging zoals autisme heeft, slachtoffer is van de wantoestanden bij het CBR.” Karol Henke, directeur NVA, zegt: “Dat het een puinhoop is bij het CBR was wel duidelijk, maar dat er zelfs strafbare feiten worden gepleegd en dat men weigert dit aan te pakken, verbaast ons evengoed. De integriteit van de Rijksoverheid is hier echt te grabbel gegooid. Hoog tijd dat deze ernstige misstanden worden aangepakt.”
De NVA roept Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dan ook op om op de kortst mogelijke termijn een onafhankelijk onderzoek te starten naar de handelswijze van het Ministerie Infrastructuur en Waterstaat en het CBR.
Waarschuwing
De Nederlandse Zorgautoriteit liet een paar maanden terug ook weten dat er sprake is van misstanden bij rijbewijskeuringen. Op basis van meldingen startten zij een onderzoek naar te hoge rekeningen. Dat onderzoek leidde onder meer tot waarschuwingen van drie organisaties die rijbewijskeuringen uitvoeren. Consumenten moeten een rijbewijskeuring zelf betalen, maar er zijn vaak geen klachtenprocedures en ze zijn sterk afhankelijk van de keuringsorganisatie. De NZa heeft aangekondigd overtreders aan te spreken en in te grijpen bij misstanden.
De bureaus die op de vingers zijn getikt, maakten gebruik van standaardtijden die bij iedere keuring in rekening werden gebracht, ongeacht de daadwerkelijke duur van de keuring. Dat is niet toegestaan. Een keurend medisch specialist mag alleen de tijd in rekening brengen die hij daadwerkelijk aan de keuring heeft besteed. Ook werden extra kosten in rekening gebracht die niet zijn toegestaan. Zo moesten mensen 105 euro extra betalen als de keuringsarts informatie opvroeg bij een andere specialist.
Bron: Rijschoolpro.nl