Het CBR blijft nu en in de toekomst informatie over slagingspercentages en het gemiddeld aantal lesuren geven. Het rijvaardigheidsbureau vindt het belangrijk dat kandidaten een geïnformeerde keuze kunnen maken voor een rijopleiding. Wel gaat het CBR dit jaar het noemen van het tarief, het aantal lessen en de weergave van de slagingspercentages evalueren.
Dat laat het CBR weten in een reactie op het verslag van het Rijschool Samenwerkings Team (RST) over een overleg tussen beide partijen. Het CBR nuanceert een aantal punten waarmee het RST vorige week naar buiten kwam.
Rijbewijstips
In overleg met de brancheorganisaties in de rijschoolbranche heeft het CBR de rijbewijstips ontwikkeld. De zestien tips zijn opgesteld zodat kandidaten beter weten wat ze te wachten staat in het rijbewijstraject. In de tips wordt een gemiddelde lesprijs van 42 euro genoemd en een gemiddeld aantal van 39 benodigde lessen.
Het RST struikelt over de getallen en wil ze verwijderd zien. Door gemiddelden te noemen worden verwachtingen gewekt en dat vindt het team onwenselijk. Want: ‘Rijles is maatwerk’. Waar het RST eerst een staking aankondigde om alle punten van onvrede onder de aandacht te brengen, zijn ze nu gematigder van toon. Het team is in gesprek met verschillende partijen om hun actiepunten over te brengen, waaronder het CBR.
In een weergave van het RST van het overleg met het CBR is te lezen dat het CBR de informatie op de website aan gaat passen. Dat klopt niet helemaal, laat het CBR in een reactie weten. Wel wordt de informatie geëvalueerd.
Het CBR zegt het belangrijk te vinden dat kandidaten goed geïnformeerd een keuze kunnen maken. “Daarin zit ook een richtprijs voor rijlessen. We gaan dit jaar het noemen van het tarief, het aantal lessen en de weergave van de slagingspercentages evalueren.” Overigens zijn de percentages van het vierde kwartaal inmiddels verwerkt op de website.
Tarieven
Het RST wil zo snel mogelijk de tarieven voor de examens weten voor 2021, zodat rijscholen met die informatie hun eigen tarieven weer kunnen bepalen. Het RST kondigt aan dat de tarieven voor de zomer bekend zijn, het CBR laat weten de wens te begrijpen maar ook dat het nog onduidelijk is wanneer de tarieven bekend worden. “We gaan wel eerder in gesprek met de branche over de macro-economische ontwikkelingen die wij gezamenlijk zien”, aldus woordvoerster Irene Heldens.
Eendaagse theorie-opleidingen
Tot slot gaat het CBR gaat in hun reactie in op de opmerkingen over de eendaagse theorie-opleiders. “We horen signalen uit de branche over de eendaagse theorie-opleidingen”, laat de woordvoering weten. Signalen opvangen is iets anders dan de ergernis die in de branche erkennen, zoals het RST noteert.
“Hoe iemand zich voorbereid op het theorie-examen staat vrij. Er zijn ook kandidaten die zich via zelfstudie voorbereiden op het examen.” Wel benadrukt het CBR een eerlijke verdeling van examenplekken belangrijk te vinden en maatregelen te nemen om dat te bewerkstelligen. De aanpassing van het theorie-examen per 1 november is bedoeld om kandidaten nog beter voorbereid de weg op te laten gaan zodat ze verantwoord aan het verkeer kunnen deelnemen en veilig thuiskomen.
Achtergrond
Begin januari was het RST te gast bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om hun actiepunten te bespreken. Het Rijschool Samenwerkings Team is ontstaan vanuit onvrede met de bestaande brancheverenigingen, het kreeg vorm op social media. De afkorting RST stond voor Rijschool Stakings Team, inmiddels staat de S voor Samenwerkings.
Het team kondigde een grootschalige stakingsactie aan, waarbij ze met lesauto’s naar het Malieveld wilden rijden om een bewustwording rondom de rijschool te creëren en een ‘gezonde branche’ af te dwingen. In plaats van het opzetten van een staking, is het RST nu druk met overleg met branchepartijen zoals het CBR, IBKI en het ministerie van IenW.
Link: https://www.cbr.nl/nl/rijschoolzoeker.htm