woensdag 06 maart 2019
Vorig jaar besloot de politie te beginnen met een test waarbij de camera’s worden afgesteld om mensen te herkennen die hun mobiel vasthouden, terwijl zij aan het rijden zijn. De boete valt vervolgens thuis op de mat. Nu controleert de politie vooral door eigen waarneming of iemand met een telefoon in z’n hand zit te bellen of aan het appen is. De pakkans is dan klein omdat de bestuurder staande moet worden gehouden. Maar die verplichting vervalt per 1 juli. Door de camera’s moet de kans groter worden dat een overtreder wordt betrapt.
Beter zicht
De camera’s kunnen bijvoorbeeld op een viaduct worden geplaatst, zodat er goed zicht is op tegemoetkomende auto’s. Beelden van bestuurders die niets strafbaars hebben gedaan worden vernietigd. De camera is gericht op de voorruit en deze scant dan of iemand een telefoon gebruikt. Uiteindelijk oordeelt een agent of dit ook echt zo is, of dat iemand niet iets anders doet, of bijvoorbeeld een scheerapparaat vasthoudt.
Proef in Utrecht
De oude camera’s die nu gebruikt worden waren ongeschikt voor deze taak. De lens van de camera kon door de weerspiegeling van de voorruit niet duidelijk zien wat er zich achter het stuur gebeurde maar door aanpassingen is dat nu wel te zien. De politie heeft het systeem getest op een locatie bij Utrecht en daar zijn belovende resultaten uitgekomen. In gesprek met de politie weet De Telegraaf dinsdag te melden dat van de ruim 61.000 auto’s die op die locatie zijn gemeten er 6150 voertuigen als verdacht werden aangemerkt. Daarvan bleek achteraf dat er 464 inderdaad hun mobieltje vasthielden en is nu nog bezig met het testen op een andere geheime locatie.
Juridische haalbaarheid
Het Openbaar Ministerie onderzoekt de juridische haalbaarheid van het handhaven op deze wijze en stelt hoge eisen aan de technische kwaliteit van de beelden. ”Het moet onomstotelijk vaststaan dat iemand z’n telefoon in de hand heeft tijdens het rijden. De ramen van de auto zijn soms vies of iemand krabt aan zijn oor. Je wilt niet dat mensen ten onrechte een bekeuring krijgen”, zegt woordvoerder Mariël van Dam van het OM.
Bron: rijschoolvandaag.nl