Problemen op het werk
Ruim honderd mensen van de 226 ondervraagden gaven aan dat ze, na het inleveren van het rijbewijs, in de problemen kwamen op hun werk, door uiteenlopende redenen. Sommigen werden door de overtreding ontslagen, anderen hadden geen vervoer meer naar hun werk toe. Vooral voor mensen die veel tijdens werktijd moeten rijden, kwamen in de problemen, zoals Damian. “Ik zit in de autoverkoop en kan geen auto’s meer tanken, ik kan geen auto’s naar de wasstraat brengen of ophalen of afleveren.” Patrick werkte in de thuiszorg en moest daar mee stoppen. “Zonder auto kon ik niet meer de tijden van mijn ronde halen, waardoor ik op non-actief werd gezet.”
Hoge kosten boetes en CBR
Sam (20) kwam in de financiële problemen doordat hij zijn rijbewijs kwijtraakte na een eenzijdig ongeluk nadat hij vijf biertjes op had. “Ik werk als freelance geluidsman bij festivals, feesten en optredens, en heb die auto dus echt nodig om van A naar B te komen met al mijn spullen.” In de twee maanden dat hij niet mocht autorijden, moest hij vijftien van de twintig gepland klussen afzeggen. Daarnaast moet hij de lantaarnpalen nog gaan vergoeden, die worden geschat op 1500 tot 2000 euro per stuk, moest hij een boete van 650 euro betalen en een cursus van het CBR die 1000 euro kostte. “Helemaal terecht hoor, deze maatregelen. Eigen schuld.” Het is iets dat meer wordt genoemd door de ondervraagden: veel geld kwijt zijn aan boetes en aan cursussen van het CBR. Overigens is niet iedereen het eens met de regels die via het CBR worden opgelegd als iemand zijn rijbewijs kwijt is. Enkele ondervraagden geven aan dat ze de cursussen te duur vinden, of ‘grote onzin’.
Depressie na kwijtraken rijbewijs
Ook in familiaire kring zijn de gevolgen te voelen als je een flinke verkeersovertreding begaat. Sam had niet verwacht dat dat ‘zo heftig zou zijn’. “De band met mijn ouders is er zelfs anders door geworden: het vertrouwen is weg, ik heb het bij hen wel verpest. Als ik met hun auto wegga, krijg ik tien keer te horen ‘doe je wel voorzichtig, kijk je uit’. Mensen zien me nu als die stomme sukkel die het niet kon laten om de auto te pakken terwijl hij alcohol op had. En mijn vriendin is wel een tijdje op me afgeknapt. En ze zit nu, een paar jaar later, nog steeds niet rustig naast mij in de auto.” Ook andere ondervraagden gaven in de enquête aan dat hun omgeving, vooral familie, anders naar hen is gaan kijken. Giovanni werd, na het rijden met alcohol, in zijn dorp nagekeken. “Ik kon niet eens normaal door de supermarkt lopen, of ik kreeg al verwijtende blikken. Iedereen zag me als alcoholist. Dat was ik niet, maar ik snap het wel.” Giovanni belandde in een depressie door de situatie. Naast Giovanni gaven drie andere mensen aan dat ze in een depressie belandden nadat ze hun rijbewijs kwijtraakten.
69 procent rijdt voorzichter
Uit de enquête blijkt verder dat 69 procent van de ondervraagden voorzichtiger gaat rijden als hij of zij zijn rijbewijs terug heeft, tegenover 23 procent die aangeeft de rijstijl niet aan te passen. Van de ondervraagden die hun rijbewijs al terughebben, zegt 20 procent helemaal volgens de regels te rijden, en 49 procent geeft aan voorzichtiger te rijden, maar nog weleens in de fout te gaan. Iets meer dan de helft van de ondervraagden is na de overtreding niet meer aangehouden, een derde geeft aan nog wel een keer te zijn aangehouden voor een snelheidsovertreding, 6 procent voor roekeloos rijgedrag.
Bron: Rijschoolvandaag.nl