De rijbewijskeuring voor mensen met autisme gaat wellicht veranderen. Halverwege 2020 moet duidelijk zijn of het mogelijk is om over te gaan op een meer ‘risicogeörienteerde aanpak’, in plaats van een standaardkeuring voor iedereen die ‘ja’ aanvinkt bij autisme op de Gezondheidsverklaring.
Tot nu toe hebben dit jaar 4.661 mensen ‘ja’ aangestreept op de Gezondheidsverklaring, daarop volgt een keuring bij een arts en een rijtest. De verwachting is dat over het hele jaar 7.000 mensen vanwege autisme worden gekeurd. Minister Van Nieuwenhuizen geeft nu aan te onderzoeken of de rijtest en keuring voor autisten niet anders kan. Dat schrijft ze in een antwoord op Kamervragen van Rutger Schonis (D66).
Onderzoek
Medio 2020 moet duidelijk zijn of de regelgeving wordt aangepast. “Onderzocht wordt of het mogelijk is over te gaan op een meer risicogeoriënteerde aanpak. Bekeken zal worden hoe de rijgeschiktheid zowel bij eerste aanvraag, als bij herkeuring het beste kan worden beoordeeld. In dit proces zal de huidige lijst van aandoeningen tegen het licht gehouden worden. Dit alles uiteraard binnen de kaders van de Europese regelgeving en op basis van advies van de Gezondheidsraad. Daarnaast zal een internationale vergelijking gedaan worden. Op basis van dit onderzoek zal er medio 2020 bekend zijn of er een aanpassing van de regelgeving nodig is en mogelijk is.”
Signalen
Er komen steeds meer signalen vanuit bedrijven, patiëntenorganisaties en burgers dat er onnodige eisen gesteld worden aan bestuurders met een aandoening in de Regeling eisen geschiktheid 2000, zoals recent nog op het terrein van autisme. Daarom heeft de minister de Gezondheidsraad gevraagd mee te denken en te adviseren over recente wetenschappelijke inzichten, eventuele onnodige eisen in de regeling met het oog op de verkeersveiligheid te signaleren en suggesties te geven voor versoepelingen in de uitvoering.
Bron: Rijschoolpro.nl