Onderstaande gepubliceerde media hebben betrekking op rijangst-coaching Bel-Hamel:
Lees het artikel: Angst om te rijden. Hoe help je jezelf terug achter het stuur?
https://www.nu.nl/nuplus/6305666/last-van-rijangst-je-bent-niet-sneu-en-ook-geen-watje.html
Nu.nl 20 maart 2024 door Elise Vermeeren
Lees het artikel uit Vriendin nr 19 2023 pagina’s 46 t/m 49 ‘Help! Ik durf ineens geen auto meer te rijden’ door Marianne ter Mors
Lees het artikel: ‘Met klamme handen achter het stuur‘ in het Reformatorisch Dagblad op 22 januari 2019.
Lees het artikel: ‘Bang achter het stuur’ in het Nederlands Dagblad, 21 januari 2015.
Bang achter het stuur
Wel een rijbewijs hebben, maar niet durven autorijden. Heel wat mensen kampen met rijangst. Hoe kom je daarvan af?
Zeker een half miljoen van de Nederlanders met een rijbewijs gebruikt deze niet of nauwelijks. Ze hebben een vorm van rijangst. Dit uit zich in het vermijden van bepaalde verkeerssituaties en sommigen nemen zelfs nooit meer plaats achter het stuur. Veel hoor je niet over deze vorm van angst, want vaak overheerst schaamte. Zo ook bij de 41-jarige Suzanne, die vanwege privacyredenen niet …
bron: ND
Lees het artikel uit Vriendin nr 23 2007 over rijangst en coaching van Jan Hamelink (fotografie Wout Jan Bakhuizen) Vriendin 1, 2, 3, 4 en 5
Lees het artikel: ‘Rijangst: enorme strijd’ in Autoweek 34, augustus 2009, met interviews van clienten van Jan Hamelink autoweek
Lees het interview met Stephanie Kaars, een client van Jan Hamelink, verschenen in ANWB Auto Autokrant 2008 Rijzeker lr
Publicaties en Boeken
Onderstaande relevante literatuur is verkrijgbaar in de (web)winkel:
1. Artikel Rijangstigen Stop het vermijden
Artikel geschreven door Frank Ruiters,
verschenen psychologen.net,
8 december 2007
Volgens psycholoog Cor Aneese, die een praktijk heeft in Geldrop, heeft bijna een miljoen mensen rijangst. Een onbekend aantal van hen is als de dood om over fly-overs en bruggen te rijden. Mensen met rijangst mijden vaak snelwegen. Bij hen kunnen als gevolg van de angst bij het rijden beeldvernauwing en oriëntatieproblemen optreden.
Daardoor kunnen ze niet meer goed waarnemen. Afstanden zijn niet goed door hen in te schatten. Bij het rijden zijn ze bang om de controle over het stuur te verliezen. Duizeligheid en hartkloppingen treden op, evenals verkramping van de spieren.
Het advies van de therapeut Cor Aneese: probeer zo veel mogelijk je snelheid vast te houden en ga vooral niet vertragen. Zoek zeker niet de veiligste weghelft op, bijvoorbeeld achter sukkelende vrachtauto’s. Ga ook geen dwangmatige handelingen verrichten, zoals je versnellingspook vastpakken. Dat gaat vaak onbewust en leidt af van het rijden.
Volgens de Angst, Dwang en Fobiestichting (ADF) zijn er in Nederland duizenden mensen die niet met de auto over hoge bruggen of fly-overs durven rijden. De beste behandelmethode is volgens de stichting onder deskundige begeleiding toch de stap te zetten om die bruggen, tunnels of fly-overs mee te nemen in de rijroute.
2. Boek Omgaan met rijangst
Omgaan met rijangst
Auteurs: J. van den Berg,
C. Boon & Laura van Bergen
ISBN 9789031344741
180 pagina’s | Bohn Stafleu van Loghum juli 2005
Rijangst maakt het leven complex. Het levert veel nadelen op. Denk bijvoorbeeld aan de afhankelijkheid van anderen en aan het onbegrip en de irritatie in je omgeving. Een groot aantal mensen kampt met deze vorm van angst en velen die een rijbewijs hebben, rijden dan ook helemaal niet.
In dit boek wordt rijangst in al zijn facetten besproken. Faalangst in het verkeer, spanning en hyperventilatie achter het stuur, angst voor de snelweg, maar bijvoorbeeld ook bijrijdersangst en wagenziekte. De auteurs geven vervolgens vele praktische tips voor het opnieuw opbouwen van zelfvertrouwen en van rijroutine, zodat je uiteindelijk weer ontspannen en angstvrij kunt autorijden.
3. Boek Omgaan met rijexamenangst
Omgaan met rijexamenangst
Auteurs: Ard Nieuwenbroek & P.H.F. Gieles
ISBN 9789031343454
148 pagina’s
Bohn Stafleu van Loghum juli 2004
Iedere dag doen duizenden mensen rijexamen. Velen onder hen zakken. Dat is pijnlijk en kost handenvol extra geld. Sommige mensen zakken omdat de kennis van de theorie of de rijvaardigheid onvoldoende is. Maar heel veel kandidaten halen het examen niet omdat zij last hebben van rijexamenangst.
De spanning van het examen blokkeert het leveren van een goede prestatie. Met het zweet in de handen, hoofdpijn en een opgejaagd gevoel is de kans om het examen te halen beduidend kleiner. Aan angst voor het rijexamen, zowel het theorie- als het praktijkgedeelte, is wat te doen.
In dit boek wordt het verschijnsel rijexamenangst of -vrees, wat het precies is en wat de oorzaken ervan kunnen zijn, op een toegankelijke manier beschreven. Vervolgens worden er veel tips gegeven om je zo goed mogelijk voor te bereiden op beide examens en angst tijdens het examen te voorkomen.
Wanneer de angst vlak vóór of tijdens het examen toch toeslaat, kun je jezelf technieken leren om de baas te worden over je eigen angst. In dit boek wordt besproken hoe je in die situatie effectief met angst kunt omgaan en wat je moet doen als je gezakt bent. Leven met rijexamenvrees verschijnt in de reeks Van A tot Z.
4. Boek rijangst
Auteur: Yvette van der Pas
ISBN 9089533508
172 pagina’s
Boom paperback
Naar schatting een half miljoen Nederlanders hebben een rijbewijs zonder dat zij daarvan gebruikmaken en nog eens zo veel mensen ervaren zodanige angst in het verkeer dat zij zo min mogelijk rijden, of alleen bekende routes. Toch hoor je er zelden iemand over praten; de schaamte is vaak groot. Dit Boom Hulpboek is voor iedereen die de auto thuis laat staan of bang is in het verkeer en daar in pakweg enkele maanden verandering in wil brengen.
Yvette van der Pas (1958) is klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut. Daarnaast leidt zij als docent en supervisor cognitief gedragstherapeuten op.