Een recordaantal beginnende bestuurders kreeg vorig jaar een strafpunt op het rijbewijs. In 2019 werden 6.169 strafpunten uitgedeeld, tegen 4.432 in 2017. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie, opgevraagd door BNR Nieuwsradio.
Bij twee strafpunten moet een automobilist opnieuw examen doen bij het CBR. Strafpunten voor jonge bestuurder worden meestal gegeven om snelheidsovertredingen, bumperkleven en gevaarlijk rijgedrag.
Pakkans
Het CDA wil dat het instrument van de strafpunten effectiever kan worden ingezet. Voor Kamerlid Wytske Postma van het CDA is de pakkans nog altijd te laag. Het aantal strafpunten is weliswaar toegenomen, maar de cijfers op het gebied van handhaving en staandehouding zijn juist achteruit gegaan. De stijging van het aantal strafpunten komt omdat steeds meer politiemensen bekend raken met het puntensysteem en bij een bekeuring melding doen.
Puntenrijbewijs
Er is een verschil tussen het puntenrijbewijs en een beginnersrijbewijs. Het puntenrijbewijs geldt voor alle bestuurders en is een maatregel om rijden onder invloed tegen te gaan. Ook hier moet na twee strafpunten opnieuw rijexamen worden gedaan bij het CBR.
Het beginnersrijbewijs geldt de eerste vijf jaar na het behalen van het rijbewijs. In die periode kan de beginnende bestuurder strenger worden aangepakt bij verkeersovertredingen zoals te hard rijden, bumperkleven en ook rijden onder invloed.
Bron: rijschoolpro.nl