“Echte cijfers zijn er niet, maar naar mijn idee zijn er er meer dan een half miljoen mensen die last hebben van een vorm van rijangst”, zo zegt psychotherapeute Yvette van der Pas uit Amsterdam. Ze schreef om deze reden een boek: Rijangst.
Angst
Als psychotherapeut komt van der Pas allerlei soorten angst tegen. Toch heeft zij zelf 20 jaar rondgelopen met een angst voor het rijden op de snelweg. “Ik woon in Amsterdam, allereerst hoef je daar niet of nauwelijks met de auto te rijden. Hoewel ik de stukken in de binnenstad niet erg vond, ging ik absoluut niet de snelweg op”, zo zegt van der Pas.
Volgens van der Pas zijn er meer dan een half miljoen mensen met een vorm van rijangst. “Dat kunnen kleine angsten zijn zoals het niet rijden door tunnels, maar een rijangst kan ook al paniek veroorzaken als je alleen al aan rijden denkt. Ga eens na, iedereen kent wel iemand die niet of nauwelijks gebruik maakt van het rijbewijs.”
‘Sluipt er in’
Een rijangst ontstaat gaandeweg, zo zegt van der Pas. “Allereerst heb ik in het begin niet genoeg in mijn eentje gereden. En als mijn man en ik in de weekenden met de auto reden dan reed hij. Op het moment dat ik reed zat mijn man niet op zijn gemak en ik daardoor ook niet. Na een bijna ongeluk met een vrachtwagen liet ik het rijden op de snelweg volledig zitten. Een rijangst heb je niet tijdens het volgen van rijlessen, dat sluipt er in.”
Van der Pas geeft verschillende voorbeelden van mensen met een rijangst. “Er zijn zoveel voorbeelden te noemen, vrouwen die bijvoorbeeld een kind hebben gekregen willen vaak niet rijden met de baby, want dan moeten ze en op de baby en op het verkeer letten. Ook mensen die een fout hebben gemaakt in de auto kunnen die ene fout gaan zien als een enorme fout, op die manier groeit een angst.”
Veel mensen schijnen zich ook te generen voor een rijangst. “Je loopt niet te koop met je rijangst. Ik vraag mij nog steeds af hoe ik het zo ver heb kunnen laten komen, zelfs ik als therapeut schaam mij daarvoor, terwijl ik weet dat dat niet hoeft”, zo zegt van der Pas.
Aanpakken
Uiteindelijk hielp van der Pas zichzelf van haar fobie af. Privéomstandigheden gaven haar een extra steuntje in de rug. “Ik had ineens zo sterk het gevoel dat ik het wilde aanpakken, ik moest weer gaan rijden. Ik was toen nota bene zelf al cognitief gedragstherapeut en behandelde anderen die kampten met angsten.”
Stapsgewijs
Een stapsgewijze aanpak is wat van der Pas mensen met rijangst aanbeveelt, zo is zij er zelf ook vanaf gekomen. De psychotherapeute – die al eerder boeken heeft geschreven – publiceert daarom ook haar succesvol gebleken oefenprogramma. Het hele programma – dat zo’n 8 tot 12 weken bestrijkt – is bedoeld om van rijangst af te komen en is te lezen in haar boek ‘Rijangst’. Hierin beschrijft zij voorbeelden, oefeningen en tips. “Mensen met angst moeten ermee oefenen, misschien wat rijlessen nemen – vaak kan er bij een rijschool ook gebruik gemaakt worden van een simulator, wat erg prettig oefenen is – en daarna zelf gaan rijden.”
Tip voor rijinstructeurs
Van der Pas heeft nog een laatste tip voor rijinstructeurs. “De tip die ik wil meegeven aan rijinstructeurs is dat op het moment dat een leerling klaar of bijna klaar is met de opleiding je hem adviseert veel te gaan rijden. Vooral ook lange stukken in je eentje rijden, pas dan wordt deze beginnend automobilist zelfverzekerd. Daarover schrijf ik overigens ook in mijn boek.”
Het boek van Yvette van der Pas is te bestellen op de website van boompsycholgie.
Bron:Rijschoolvandaag.nl donderdag, 22 januari 2015