Het afleggen van meer dan 1.000 kilometer tijdens de rijlesperiode verhoogt de slagingskans voor het praktijkexamen naar 76 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van de Belgische groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs GOCA. Dat betekent dat een leerling minimaaal 35 rijlessen volgt om aan het slagingspercentage van 76 te komen.

GOCA onderzocht onder 1.100 examenkandidaten die voor het eerst hun rijexamen B deden hoeveel kilometer zij tijdens lessen hadden gereden. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de slagingskans van leerlingen die minder dan 500 kilometer hadden gereden op 56 procent ligt.

Kilometers

Kandidaten die voordat zij examen aflegden langer op de weg te vinden waren en meer dan 1.000 kilometer reden scoorden aanzienlijk beter tijdens het examen. Gemiddeld slaagden 76 procent van deze leerlingen in een keer. Toch stipt de organisatie aan dat niet alleen het rijden van een bepaald aantal kilometers van belang is bij het verhogen van het slagingspercentage.

Een woordvoerder van GOCA: “Het aantal afgelegde kilometers is niet de enige sleutel om te slagen. De kandidaat moet oefenen en rijden in alle omstandigheden; in en buiten de stad, op avonden, tijdens spitsuren, in het weekend en in alle weersomstandigheden.”

Risico’s

De Nederlandse organisatie TeamAlert is van mening dat jongeren pas na het rijden van 100.000 kilometer of het hebben van vijf jaar rijervaring zich een goede automobilist kunnen noemen. Met de campagne Drive to 5 maken zij jongeren bewust van de risico’s voor beginnend bestuurders.

Lees ook: “Campagne ‘Drive to 5′ benadrukt belang van rijervaring”