De ministerraad is vrijdagmiddag akkoord gegaan met een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor rijinstructeurs. Op het moment dat iemand rijinstructeur wil worden of de lesbevoegdheid wil verlengen, moet hij of zij een VOG kunnen overleggen. Hiermee wil minister Cora van Nieuwenhuizen misstanden als fraude, mishandeling en oplichting aanpakken. De brancheverenigingen zijn blij met deze stap.
Wens vanuit de branche
De maatregel volgt op een aantal signalen van wangedrag door rijinstructeurs en is met steun van de branche en andere betrokkenen tot stand gekomen. De VOG was al lange tijd een van de wensen vanuit de brancheverenigingen FAM, VRB en Bovag. Voormalig minister Melanie Schultz van Haegen meldde een jaar geleden al dat ze aan een verplichte VOG voor de rijschoolbranche werkte.
Het ministerie nam al eerder maatregelen in het kader van professionalisering van de branche. Instructeurs moeten nu al een geldige WRM-pas kunnen laten zien aan het CBR als zij mee willen rijden met een examen. Ook voert het CBR samen met de rijscholen tot april 2018 een social media-campagne waarin ze jongeren en hun ouders tips geven om goed het rijbewijs te halen, zoals het kiezen van een goede rijschool.
‘Mooie stap’
“Dit is een mooie stap in de goede richting”, zegt Peter van Neck van VRB. “Ik schrik van de meldingen die we soms binnenkrijgen.” Als voorzitter van de brancheverenigingen hoort hij af en toe schrijnende verhalen. “Leerlingen of hun ouders kloppen vaak eerst bij het CBR aan. Zij verwijzen hen door naar een branchevereniging, ook al is de betreffende rijschool geen lid van ons. Wel proberen we altijd advies te geven. Zo raden wij leerlingen en ouders altijd aan om na te gaan of er nog meer klachten zijn over de betreffende rijschool of instructeur. Die klachten kunnen ze dan bundelen om vervolgens aangifte te doen bij de politie.”
“Hier is enorm hard aan gewerkt door de brancheverenigingen”, vertelt Ruud Rutten, voorzitter van FAM. “En dan wil ik met name het werk van Irma Brauers (secretaris van VRB, red.) benoemen, die hier ontzettend veel werk in heeft gestoken.” De FAM heeft afgelopen week uitgebreid kennisgemaakt met de nieuwe Kamerleden in Den Haag. Rutten is positief over de nieuwe samenstelling. “Zij hebben toegezegd aan de slag te gaan met onze voorstellen.”
Door de mand vallen
Ook Bovag is blij met het verplichten van een VOG. “Eigenlijk is een VOG niet meer dan logisch, als je beseft dat rijinstructeurs werken met zestien- of zelfs vijftienjarigen”, vertelt woordvoerder Tom Huyskens. “Nu moet blijken hoeveel rijinstructeurs door de mand vallen.” Een VOG is geen garantie dat er niks gebeurt, beseft Huyskens. “Wel is het een stok achter de deur om figuren met een bepaalde achtergrond buiten de branche te houden.”
Bovag heeft enkele jaren geleden al een VOG toegevoegd aan het eisenpakket voor de leden. Hierbij wordt gelet op zedenmisdrijven, fraudedelicten en verkeersmisdrijven. “We wilden niet wachten op maatregelen vanuit Den Haag. Naar aanleiding van een VOG is zelfs een instructeur ontslagen, nadat zijn werkgever erachter kwam dat hij in het verleden veroordeeld is voor zedenmisdrijven met minderjarigen.”
Voorjaar
Het wetsvoorstel wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Naar verwachting zal de Tweede Kamer in het voorjaar de VOG voor rijinstructeurs behandelen.
Bron: Rijschoolpro.nl