Als je autorijdt of fietst, hoef je maar op één ding te letten: de weg. Iedere keer dat je op je telefoon kijkt, raak je even afgeleid. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren en vergroot het risico op ongelukken. Het gaat namelijk ten koste van je waarnemingsvermogen en rijprestaties.
Laat je niet afleiden
Het doel van de MONO-campagne is het terugdringen van het aantal doden en gewonden veroorzaakt door afleiding in het verkeer.
Wanneer ben je in overtreding?
Als je stilstaat met de auto, een ander motorvoertuig of de fiets, bijvoorbeeld voor een verkeerslicht of in de file, dan mag je je telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat vasthouden en gebruiken. Houd je je telefoon of ander apparaat vast wanneer je aan het rijden bent, bijvoorbeeld als je net optrekt of langzaam vooruit gaat in een file? Dan kun je een bekeuring krijgen.
Handsfree gebruik van mobiele telefoon
In de auto mag je de telefoon wel (handsfree) bedienen via het dashboard, als je dat vóór het rijden instelt. Ook spraakbediening is toegestaan. Een bericht lezen of schrijven op een vast scherm in de auto valt niet onder deze wet, maar is wel gevaarlijk. Leidt het bedienen van de telefoon tot gevaarlijk weggedrag, dan kun je een bekeuring krijgen op grond van artikel 5 van de Wegenverkeerswet.
Hoe hoog is je boete?
Een mobiele telefoon vasthouden is verboden voor bestuurders van alle voertuigen, dus ook voor fietsers. Vanaf 1 maart 2022 is de boete voor bestuurders van motorvoertuigen € 350 en voor fietsers € 140. De boetebedragen vind je in de Boetebase op de website van het Openbaar Ministerie.
Dit kun je doen
- Stel eenmalig je iPhone of Android in op ‘niet storen’.
- Zet je telefoon uit of op ‘stil’ en stop ‘m weg.
- Installeer een car-kit in de auto zodat je handsfree kunt telefoneren.
- Stoor anderen niet met berichten als je weet dat ze onderweg zijn.
- Lees of schrijf geen berichtjes tijdens het rijden.
- Gamen, navigatie bedienen, online vergaderen, muziek opzoeken en films kijken tijdens het rijden is gevaarlijk.
Zo gevaarlijk is afleiding
In deze aflevering van ‘Kijk uit je doppen’ testen we hoe gevaarlijk het is om op je smartphone te kijken tijdens het rijden.
Houd je de auto onder controle wanneer je je mobiel in je hand hebt? We testen wat dit doet met je rijvaardigheid.
Kinderen op de achterbank kunnen erg afleiden. Ook testen we hoe gevaarlijk het is om een broodje te eten tijdens het rijden.
Wist je dat?
- Lezen en schrijven van berichtjes op je smartphone het risico op een ongeval meer dan verdubbelt.
- Afleiding in het verkeer in Nederland leidt tot ruim 100 doden per jaar en een veelvoud aan gewonden.
- Vooral binnenkomende berichten een gevaar vormen. Zelfs als je een berichtje niet meteen bekijkt, ben je een paar minuten minder alert.
- Bijna de helft van de mensen die stilstaan in het verkeer uit gewenning op hun smartphone kijken.
MONO-campagne
De campagne gaat over met één ding tegelijk bezig zijn in het verkeer: houd je ogen op de weg, zonder afleiding van je smartphone. De overheid werkt hiervoor samen met de ANWB en andere organisaties uit de Verkeersveiligheidscoalitie. Die zet zich in om afleiding in het verkeer te voorkomen en wil toewerken naar een nieuwe sociale norm voor het gebruik van smartfuncties in het verkeer.
Bron: https://www.anwb.nl/verkeer/veiligheid/rij-mono?