Er wordt hard gewerkt aan een proef om twee rijscholen te laten bepalen of iemand mag afrijden. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het gaat om een pilot onder leiding van het ministerie, die wordt uitgevoerd in samenwerking met de branche en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Het CBR wil dat kandidaten op examen komen als zij daar echt klaar voor zijn en daarmee de kans dat zij slagen vergroten, geeft een woordvoerder aan. Dit zou volgens het bureau lukken als in de toekomst twee rijscholen hun goedkeuring geven voordat een leerling zijn rijexamen mag afleggen. “Dus je lest bij rijschool A en als jouw instructeur vindt dat je klaar bent om af te rijden, dan neem je een les bij rijschool B die ook een akkoord moet geven dat je geschikt bent om op te gaan voor een examen. Daarna kan pas een datum worden geprikt voor het rijexamen.”
Vrijwillige deelname
Volgens de woordvoerder van het ministerie wordt volop gewerkt aan het inrichten van de proef, maar is er nog geen rijinstructeur daadwerkelijk collegiaal aan het toetsen. De verwachting is wel dat dit zo snel mogelijk dit jaar gaat gebeuren. Rijinstructeurs kunnen vrijwillig deelnemen aan de pilot. De verwachting is dat de eerste resultaten nog in het eerste kwartaal van dit jaar naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Op basis van de eindresultaten wordt gekeken of en hoe de collegiale toets een vervolg krijgt. Daarbij wijst de woordvoerder erop dat een algemene maatregel van bestuur nodig is om het collegiaal toetsen daadwerkelijk door te voeren.
Het CBR sprak eerder op de dag tegen dat er al een besluit is genomen over de zogenoemde collegiale toets waar De Telegraaf vrijdag melding van maakte. De quotes van Alexander Pechtold die in het artikel worden gebruikt dateren volgens het CBR van een eerder interview in oktober en worden in het artikel in een andere context geplaatst.
De Telegraaf meldde vrijdag dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) het voor kandidaten moeilijker wil maken om te mogen afrijden om zo de slagingskans te verhogen en de wachttijden te verkorten. Zo moeten in de toekomst twee rijscholen hun goedkeuring geven voordat een leerling zijn rijexamen mag afleggen.
“De collegiale toets waar in het artikel over wordt gesproken is een van de adviezen van Emile Roemer die in april vorig jaar een rapport uitbracht over het verbeteren van de kwaliteit van de rijscholenbranche”, aldus het CBR in een reactie. Het CBR ondersteunt dit advies en ziet de mogelijke meerwaarde van een collegiale toets. Op dit moment wordt onder leiding van het ministerie van IenW en in samenwerking met de branche en het CBR een pilot uitgevoerd met de collegiale toets.
(Bron: ANP)